Icon_Кожна алергия

Кожните алергии се характеризират със сърбеж, лющене на кожата, петна и обриви, възпаления по кожата, които се появяват при контакт с различни алергени и дразнители. Обичайните дразнители могат да бъдат опредeлени храни (яйца, млечни продукти), лекарства, алергени от въздуха (полени), ухапване и ужилване от насекоми, инфекции (възпаления на жлези, хепатит В).

Сред най-често срещаните кожни алергии са:

Уртикария (копривна треска) алергична реакция, която е придружена от сърбеж и парене. Тя засяга всички части на кожната повърхност и може да отшуми за няколко дни. Тежката копривна треска може да предизвика затруднено дишане (в такива случаи се изисква незабавна консултация с лекар). Причинители на това състояние могат да бъдат различни медикаменти, храна, хранителните добавки и инфекциозни заболявания. За облекчаване на симптомите обикновено се предписват антихистамини.
Уртикарията има две познати специфични форми. Първата е Ангиоедем, която се характеризира с оток на лицето, особено устните, клепачите (“очи като цепки”), някои лигавици и други части на тялото. В този случай няма сърбеж, а болка и парене. Втората се нарича Болест на Квинке може да засегне лигавицата на устата и фаринкса. Отокът на езика или гърлото блокира преминаването на въздуха, което от своя страна може да предизвика задавяне или дори задушаване на страдащия.
Освен алергични уртикарии съществуват и такива, които възникват под въздействието на различни физични фактори: слънце, студ, налягане. Те отново са свързани с обриви, загрубяване и сухота на кожата.

Атопична екзема (атопичен дерматит) най-често засяга децата в ранна възраст и за щастие отшумява с израстването на организма. Болестта е с хроничен ход, показва тенденция за повторна поява на проблемите по кожата след първия пристъп и протича с периоди на обостряне и затихване. Само по себе си, обаче заболяването не оказва сериозно въздействие върху общото здраве на детето. Основните белези на атопичния дерматит са сухотата на кожата, интензивният сърбеж и подчертаната кожна реактивност към вече изброените външни фактори. Тези агенти предизвикват поява на обриви, които са локализирани по лицето, шията и сгъвните повърхности на крайниците. Сърбежът продължава през целия ден и става особено интензивен във вечерните часове на денонощието, и е водещ симптом на заболяването. Промените по кожата при атопичния дерматит могат да варират в много широки граници и е редно да бъдат оценени от опитен дерматолог, тъй като често сърбящи кожни изменения възникват в рамките на други заболявания.