Icon_Сенна хрема

СЕЗОНЕН АЛЕРГИЧЕН РИНИТ

Алергичен ринит е вид алергично заболяване, при което се засяга носната лигавица, почти винаги и лигавицата покриваща околоносните кухини – синусите. Често алергичният ринит протича и с ангажиране на конюнктивите. Той може да бъде сезонен с причинители полените – дървета, треви, плевели и целогодишния алергичен ринит, чиято най-честа причина са акарите, плесените и домашните животни. Нелекуваният алергичен ринит е свързан и с повишен риск за поява на бронхиална астма.

Полените представляват мъжки семена. Те са изградени от фини зрънца с много различна форма, зависеща от вида на растението. Някои имат бодли, други са кръгли или разцепени. Поленовите зрънца съдържат множество алергенни протеини. Различават се два вида полени в зависимост от размера и начина им на разпространение. По-малките полени се наричан анемофилосни и се разнасят от вятъра, а по-големите се разпространяват от насекоми и се наричат ентомофилосни полени. Образуват се от растения с ярки цветове и сладникав аромат. Много по-често срещаните алергии са към анемофилосните полени като има три групи растения, които ги предизвикват:

Житни – ръж, овес, жито, ливадна трева

Дървесни – бреза, върба, топола

Тревисти – глухарче, коприва, киселец, маргаритка, синчец

Страдащите от алергия получават пристъп на полипоза – разрастване на лигавицата на носа и околоносните кухини, когато концентрацията на даден полен във въздуха достигне определено ниво. Характеризира се с кихане, хрема, отделяне на воднист секрет от носа.